×
Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

Elfeledett emlékek

2021 ápr. 19 16:01 #11828 Írta: Szitakötő 55
Elfeledett emlékek téma létrehozva Szitakötő 55 által
Sziasztok!Még új vagyok itt a fórumon. A történetemet Szitakötő 55 néven olvadhatjátok az oldalon.  Szeretnék találni olyan embereket közöttetek, akik hozzám hasonlóan elfelejtették a gyerekkori szexuális bántalmazás emlékeit, és csak felnőtt korukban emlékeztek vissza a velük történtekre.4-5 éves lehettem, amikor velem megtörtént a dolog- a nagyapám megerőszakolt a padláson, és a pszichológusom szerint úgy tudtam megbirkózni ezzel a traumával, hogy elfelejtettem az átélteket- 30 évig fogalmam se volt róla, hogy ilyesmi történt velem, csupán a következményeitől szenvedtem: a szorongástól, szégyenérzettől, önutálat érzésétől, depressziótól és pánikrohamoktól.Tavaly októberben törtek elő az emlékek, és sokáig nem is hittem abban, hogy valóságosak lehetnek- kb. 5 hónapra volt szükségem, hogy elfogadjam az igazságát az emlékképeknek. Már amennyire ez sikerült…..Ugyanakkor bármi apróság képes teljesen elbizonytalanítani. Épp ezért nagyon sokat segítene nekem, ha találnék egy hozzám hasonló embert, aki elfeledte az abúzus emlékeit. Úgy érzem, ha el tudnék vele beszélgetni írásban, talán képes lennék végre lehinni magamnak ezt az egészet. Néha iszonyú haragot  érzek a nagyapám, és az engem 5 évesen körülvevő összes felnőtt iránt, aztán meg elönt a bűntudat és lelkiismeret-furdalás: Mi van, ha mindez nem is igaz? Meg se történt, és egy ártatlan embert vádolok meg ilyen mocskos dolgokkal? A pszichológusom meg van győződve arról, hogy az emlékképek igazak, és az életem rengeteg mozzanata támasztja alá közvetve a bántalmazás tényét, én mégis iszonyúan gyötrődöm. Ez a bizonytalanság teljesen kikészít- a nagyapám 16 éve halott, ő már nem tud válaszolni  a kérdéseimre, a családomnak pedig nem beszélhetek róla, mert 100%, hogy nem hinnének nekem.Kérlek, segítsetek! Ha van ember, aki hozzám hasonlóan az elfeledett, majd újra felbukkanó emlékeivel gyötrődik, akárcsak én, az írjon nekem!=11.0ptKöszönöm!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

2021 máj. 07 22:24 #11835 Írta: Tejszínhab
Tejszínhab válaszolt a következő témában: Elfeledett emlékek
Nagyon sajnálom, ami Veled történt! Engem a bátyám abuzált rendszeresen, 6-7 éves koromtól. Zuhanyozni sem mertem és mindig siettem az öltözködéssel, mintha pisztolyt tartottak volna a tarkómhoz, mert mindig rám nyitotta az ajtót és bámult. Ez így ment körülbelül 10 évig. Ahogy nőttem egyre gyakrabban ordítottam rá, hogy hagyjon békén. Folyton rettegtem tőle. Aztán a következő 10-11 éven keresztül, középiskolától kezdve rendszeresen ittam, hogy elfelejtsek mindent. Nem volt egy tiszta napom sem. Rengeteget "buliztam" és csapódtam egyik rossz társaságból a másikba, hasonló lelkületű emberek társaságát kerestem. Ebben az időszakban úgy tűnt mindent elfelejtettem, röhögtünk a semmin és csináltuk a nagy betűs semmit. Aztán egyszer annyira erőssé váltak az emlékképek, hogy nem lehetett nem szembe nézni a történtekkel.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

2021 máj. 07 22:38 #11836 Írta: Anoni Mara
Anoni Mara válaszolt a következő témában: Elfeledett emlékek
Szerintem nagyon sokan küzdünk azzal, hogy csak emlékfoszlányok vannak meg. Az ember nem is biztos benne, hogy jól emlékszik-e, vagy csak képzelődik. És aztán egy idő után összeáll a puzzle, és nem lehet többé tagadni...

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

2021 máj. 08 10:15 #11837 Írta: Tejszínhab
Tejszínhab válaszolt a következő témában: Elfeledett emlékek
Igen, Anoni Mara én is így gondolom. Ezek sajnos nagyon nehéz dolgok, valahogy próbáltunk védekezni és így rejtettük el agyunk legmélyebb kis zugába, úgy hogy mégis a felszínen marad végig és csendben emészt. Mert az érzés ott van, hogy valami nincs rendben teljesen. Szerintem, ha feltör egy halvány kép, hogy valami lehet, hogy történt, akkor sajnos megtörtént. Az emberi agy nem talál ki ilyeneket a semmiből. 

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

2021 máj. 15 10:04 #11841 Írta: Szitakötő 55
Szitakötő 55 válaszolt a következő témában: Elfeledett emlékek
Köszönöm, hogy válaszoltatok a kérdésemre! Igazàból az bizonytalanít el a legjobban, hogy 30 évig ùgy éltem le az èletem, hogy soha se jutott az eszembe, hogy velem ilyen dolog megtörténhetett volna. Mindig tudtam, más vagyok, mint a többiek, valami nincs rendben, valami nem normális velem kapcsolatban: az önmagamtól való viszolygás, szorongás, depresszió. De ráfogtam a szüleim válására, az apám árulására, a nagymamám halálára, akit anyámként szerettem. Soha nem fordult meg a fejemben a tudatosság szintjén, hogy a lelki problémáim oka a szexuális bàntalmazàs lehet. Ezért ért akkora sokkhatásként az emlékek hirtelen felbukkanása.
Az oldalon olvasott történetek többségében az àldozat valamire azért töredékesen emlèkszik, ha menekül is az emlèkképek elől, megpróbálja elnyomni alkohollal vagy bármi mással, de azèrt tudja, milyen jellegű a probléma.
De nálam 30 évig teljesen törlődtek a dolgok, csak a következményektől szenvedtem. Aztán a pszichológusomnàl kb. 1 év terápia után, az egyik beszélgetés alkalmával épp relaxált állapotban kutattunk a múlni nem akaró önutálatom után. A kisgyerekkori 5-6 éves énem érzéseivel foglalkoztunk, amikor feltört egy mondat az elmémből: «Azt nem mondjuk el neki.....» Ez a mondat lavinaként indított el egy folyamatot. Pár hét alatt felszínen is voltak az emlékfoszlànyok.... Azóta gyötrődöm a bizonytalanságtól: Mi van, ha mindez csak a fantáziám jàtèka? ( Bár a pszichológusom szerint mindez megtörtènt) Volt egy kép a fejemben a 16 éve elhunyt nagyapàmról, akit szerettem. Ez a kép azonban összeegyeztethetetlen annak a kegyetlen arcú szörnyetegnek a képével, aki a kezeivel hadonászva, haragtól eltorzult arccal ordítozik előttem a fürdőszobában: «Undorìtò, mocskos féreg! A te hibád!....» 
Ha elfogadom, hogy mindez tènyleg igaz, minden magyarázatot kap, helyére kerül az èletemben. A kirakós darabjai összeàllnak. De a 30 évig tartó teljes felejtés olyan tényező, ami sehogy se hagy nyugodni. Lehetséges egyáltalàn 30 évig semmire se emlékezni?????

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

2021 máj. 15 11:13 #11842 Írta: Anoni Mara
Anoni Mara válaszolt a következő témában: Elfeledett emlékek
Szitakötő, persze, hogy lehetséges. Ha olvasod itt a történeteket, sokak voltak így ezzel, ha megnézed a szakirodalmat, nagyon gyakori, hogy a tudat kizárja ezeket az emlékeket.
Nekem megvoltak az emlékek, mégsem gondoltam rájuk soha, és ugyan nagyon komoly depressziókon mentem át, tele voltam szorongással és fóbiákkal, önutálattal, ahogy te is írod,  soha nem kötöttem össze az engem ért traumával. Ha az ember látja az összefüggéseket, az már egy nagyon nagy előrelépés. 
Az emlékek, mivel kisgyerekkorból származnak, nagyon gyakran halványak, ezért az ember könnyen elbizonytalanodik. Van ebben egy önvédelem is, azt hiszem, meg  társadalmi szinten is ezt látjuk, mindig az a reakció, hogy á, ezt csak kitalálod, biztos nem így volt. (Amúgy az emberek reakciója mögött is sokszor ez az önvédelem van, nem akarják, hogy igaz legyen, mert azzal, hogy összerakod a szexet meg a gyereket egy mondatba, egy történetbe, felborul a világ rendje. Ezt senki nem akarja.)
Kicsit olyan ez, mint amikor hallod valakiről, hogy tüdőrákja van. Az első kérdés, ami felvetődik benned, hogy cigizik-e az illető. Mert azt akarjuk gondolni, hogy csak annak lesz tüdőrákja, aki cigizik. Ha mi nem cigizünk, nekünk nem lesz. Ez egy védekező mechanizmus. 
De azt gondolom, hogy hinned kell az emlékeknek, még ha halványak is. Hogyan kerültek volna a fejedbe, ha nem történt volna meg mindez? A fantázia nem szül ilyet alaptalanul. Persze lehet, hogy nem minden úgy volt pontosan, ahogy emlékszel, hozzáköltesz, keveredik álmokkal, de a lényegen ez nem változtat. 

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.803 másodperc