Oszd meg, hogy segíthess!

 

A Beszeljrola.hu oldal felnőtteknek készült. Fontosnak tartottuk ugyanakkor, hogy segítséget nyújtsunk olyan gyermekeknek is, akik valamilyen módon ránk találnak. Ez a néhány sor nekik szól.

A gyermekkori szexuális abúzus azt jelenti, hogy egy nagyobb, tapasztaltabb, erősebb ember olyan helyzetbe hoz egy kisebb, gyengébb valakit (egy gyereket), ami a gyerek számára érthetetlen, kellemetlen vagy nem jó. Ez a nagyobb ember úgy használja a gyerek figyelmét, kedvességét vagy testét, testrészeit, hogy az neki mást jelent, másmilyen élményt ad, mint a gyereknek. Mivel a felnőtt tudja, hogy ez nem helyes, ezt mindig titokban akarja tartani.

A gyermekeknek is vannak jogaik. Ha valami nem jó, arról szólnod kell olyan felnőttnek, akiben megbízol. Bármilyen helyzetben kérhetsz segítséget, ha egy nálad idősebb ember (gyerek vagy felnőtt) olyan helyzetbe hoz, amiben kényelmetlenül érzed magad, amit nem értesz, bizonytalan vagy. 

Beszélj erről bátran a szüleiddel! Ha a családon belül van ilyen helyzet, az osztályfőnök, egy megbízható tanár, az iskolai pszichológus vagy a gyermekvédelmi felelős tud neked segíteni.

Ez az oldal azért jött létre, hogy olyan felnőttek mondhassák el az ilyen élményeiket, akik gyermekkorukban, gyerekként átéltek abúzust. Sokan nem mertek szólni erről, szégyellték magukat, pedig nem tehettek róla: a felelősség egyedül a felnőtté. Ezért kell elmondani, szólni, beszélni róla!

Go to top