Felháborodtak az egykori gyerekáldozatok

2015.02.26. 17:11

Kitanics Márk igazságügyi pszichológus azt állította a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügyben, hogy amikor szexuális abúzus gyanúja miatt vizsgálódnak: 10 esetből csak 3-ban bizonyulnak megalapozottak azok, amit a gyerekek elmondanak. Ezt az ügy keddi ítélethirdetésén, az indokláskor idézte fel a bíró.

Az Anoni Mara Társaság az áldozatok nevében kikérte magának ezt az állítást, szerintük ezt semmiféle kutatás nem igazolja, sőt a nyugat-európai és észak-amerikai kutatások ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítják. "Néhány százalékra tehető azon esetek száma, amelyekben gyermekek megalapozatlanul vádolnak meg szexuális bántalmazással felnőtteket" - áll a közleményükben.

Szerintük elkeserítő, hogy a hasonló ügyekkel foglalkozó szakemberek ilyen nézeteket vallanak, „tudományos háttér nélküli állításokkal elferdítve a valóságot", és az áldozatokat hiteltelenítő kijelentés nagyon rossz hatással vannak a közvéleményre is.

A Beszélj róla! projektet létrehozó csapat szerint a szakértőknek kötelességük lenne az áldozatok helyzetét megkönnyíteni azzal, hogy segítik őket elmondani, mi történt velük, de ha a szakértők eleve hiteltelenítenek tíz esetből hetet, akkor nem lehet azon csodálkozni, ha az áldozatok inkább visszavonják a vádat, vagy el sem merik mondani.

A www.beszeljrola.hu oldalon olvasható történetek írói, akik valamennyien gyermekkori szexuális bántalmazás áldozatai, a közlemény szerint joggal érzik úgy egy ilyen kijelentés után, "hogy őket is meghazudtolják, és életük rémálma válik valósággá: nem hisznek nekik".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport