hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kibeszélő honlap indult a szexuális bántalmazásról

A Beszélj róla! projekt keretében elindult egy honlap, amelyen gyermekkori szexuális bántalmazást átélő áldozatok név nélkül oszthatják meg a történetüket.

A programot gondozó Anoni Mara Társaság egyik tagja, Fábián Andrea gyógytornász a bemutatás alkalmából arról beszélt: a gyermekeket ért szexuális bántalmazás tabutéma, amelyről az áldozatoknak nehéz beszélni, és amelyet a társadalomnak nehéz meghallani. A nyilvánosságra kerülő esetek alapján Magyarországon minden tizedik gyermek érintett, de a valós arány ennél sokkal nagyobb lehet, hiszen sok áldozat sosem, vagy csak évekkel, évtizedekkel az őt ért trauma után meséli el a történteket. A www.beszeljrola.hu oldalt éppen azért indították, hogy legyen egy nyitott, elfogadó közeg, ahol az áldozatok név és regisztráció nélkül kimondhatják a velük történteket, ami a trauma feldolgozásának első lépése. A honlapon fórumot is működtetnek, ahol az érintettek egymásnak is segíthetnek - tette hozzá.

A honlapot nemcsak az áldozatoknak szánták, hanem a közvéleménynek, a témára érzékeny érdeklődőknek is, hiszen "a hallgatás hosszú távon a társadalmat is megbetegíti".

Víg Sára pszichológus arról beszélt, hogy minden olyan helyzet szexuális bántalmazásnak (abúzusnak) számít, amelyben egy idősebb vagy felnőtt ember szexuális tárgyként használ egy gyermeket. Ennek megvalósulása a szexualizált légkör megteremtésétől a nemi aktusig terjedhet, de az elkövető általában nem a fizikai, hanem a felnőtt szerepéből adódó hatalmi fölényét használja ki. A leggyakrabban ismerős - közvetlen családtag, rokon, edző - által elkövetett bántalmazás a gyermek számára érthetetlen, és akár élethosszig tartó testi-lelki sérülést okozhat. Mivel az elkövető sokszor eléri, hogy a gyermek is titokban tartsa a bántalmazást, az áldozat az abúzus részeseként kezdi látni magát, ami miatt bűntudata van. Ezért olyan fontos megtörni a hallgatást, amire ez a honlap lehetőséget ad - összegzett a pszichológus.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink