Minden új tagnak jó fórumozást kívánunk!

Gyógyító mondataink

Több
9 éve 6 hónapja #3629 Írta: Alaine
Gyógyító mondataink téma létrehozva Alaine által
Tudjuk, tapasztaljuk, tapasztaltuk, hogy szavakkal szörnyű károkat lehet okozni. Ezeket a kísérteteket a múltból megidézhetjük, a TÁBLÁK-on megjeleníthetjük, hatástalaníthatjuk.
Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha lennének saját mondataink, idézeteink, amiket különféle olvasmányainkból kicsemegézünk és megosztunk. Olvasmány ajánlatok már születtek, most kibővíthetnénk az általunk fontosnak tartott mondatok kiemelésével.
Valahogy így:
Közös mondatnak ajánlom:
"Megmásítani a történeteket nem tudom, elfelednem sem sikerült. Nem marad más hátra: együtt kell vele élnem, el kell fogadnom, hogy ez hozzám tartozik, ebből (is) lettem, aki ma vagyok."
Anoni Mara

"Ez a könyv a nyilvános és magánszféra, az egyén és a közösség, a férfiak és a nők közötti kötődések helyreállításáról szól, valamint a hasonlóságokról, amelyek a nemi erőszakot túlélők és a háborús veteránok, a bántalmazott nők és a politikai foglyok, a nemzetek fölött uralkodó diktátorok hatalmas koncentrációs táborainak túlélői és a családjuk fölött uralkodó diktátorok kicsiny, rejtett koncentrációs táborainak túlélői között tapasztaltunk."
Judith Herman: Trauma és gyógyulás

"Az elkülönültség élménye szorongást kelt, voltaképpen minden szorongásnak ez a forrása.....
Az emberi elkülönültség tudata a szeretet újraegyesítő hatalma nélkül: a szégyennek a forrása. És forrása egyszersmind a bűntudatnak és a szorongásnak is."
Erich Fromm: A szeretet művészete

"........azoknak a gyümölcsöknek a gyors érésére és édessé válására gondoljunk, melyeket madár csőre sebzett meg, vagy a férges gyümölcs korai érésére. A sokk, nemcsak emocionálisan, hanem intellektuálisan is képes a személyiség egy részét hirtelen megérlelni.......A gátlás nélküli, tehát csaknem bolond felnőttől való félelem a gyermeket mintegy pszichiáterré teszi......."
Ferenczi Sándor: Nyelvzavar a felnőttek és a gyermek között

"......A végső árulás....ez az a terület, ahol fel kell hagynom a szigorúan vett pszichológiai elméletekkel: úgy gondolom, hogy a gyerekek elleni szexuális terror eredendően gonosz cselekedet......merjünk haragudni....tekintsük paciensünket a családja legegészségesebb tagjának, aki iszonyú fájdalommal élt együtt, hogy megvédje a jó család mítoszát..."
Susan Forward: Mérgező szülők

"Könnyen vagyunk jó szívvel s viseljük magunkat derekasan azokkal szemben, kikhez nem fűz semmi kötelék a felebaráti szereteten kívül, de annál nehezebb azokkal, kikhez szenvedélyes ragaszkodás kapcsol, s kiknek úgy véljük hatalmában áll boldoggá tenni, vagy boldogságunktól megfosztani bennünket"
Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka

"Lét és árulás, élet és kiszolgáltatás összetartozók. Ott, ahol az emberek megbíznak egymásban, csak ott lehetséges árulás. Csak az tud minket elárulni (vagy mi őt), aki közel van."
Esterházy: Javított kiadás

".........azt senki nem tudja, hogy egyértelműen rossz dolgok, mért tűnnek hosszú ideig jónak, hogy mi az a belső képesség, ami a külvilágot teljesen a vágyak formájára szabja."
Háy János: A gyerek

"Az a probléma, hogy a problémáidat se megoldani, se szőnyeg alá söpörni nem vagy képes, mert azok nagyobbak, mint te. Meg a szőnyeg."
Esterházy: Javított kiadás

Folytatjuk?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • karácsony
  • Látogató
  • Látogató
9 éve 6 hónapja #3643 Írta: karácsony
karácsony válaszolt a következő témában: Gyógyító mondataink
Ezek nagyon jók.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 6 hónapja #3647 Írta: Ági40
Ági40 válaszolt a következő témában: Gyógyító mondataink
"Mindenki a saját várában él, és nehezen engedi le a felvonóhidat. Gyakran nem vesszük észre, hogy zárva vagyunk. Hogy miattunk nem jönnek. Nem hallanak vagy éreznek belülről hívó szót." Müller Péter

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • karácsony
  • Látogató
  • Látogató
9 éve 6 hónapja #3660 Írta: karácsony
karácsony válaszolt a következő témában: Gyógyító mondataink
Ez amolyan túlélő-motivációs történet, ami évek óta elkísér, és aminek a lényege egy mondatban megfogalmazható. Annyiban gyógyít, hogy rámutat valamire.

„18. PÉLDÁZAT
Az egyik szútrában Buddha elmondott egy példázatot. Egy férfiről szólt, aki a földeken járva találkozott egy tigrissel. Menekülni kezdett, a vadállat utána. Egy szakadékhoz érve megragadta egy folyondár gyökerét, és átlendült a mélység peremén. A tigris felülről szimatolgatta. A remegő ember lenézett oda, ahol a mélyben egy másik tigris várt rá, hogy felfalja. A menekülőt csak a folyondár tartotta.
Két egér, egy fekete meg egy fehér rágni kezdte a gyökeret. A férfi meglátott egy nedvdús epret a közelben. Egyik kezével a folyondárba kapaszkodva, a másikkal leszakította a gyümölcsöt. Milyen zamatos volt!"

Nyogen Senzaki & Paul Reps: 101 Zen történet.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 6 hónapja #3665 Írta: Alaine
Alaine válaszolt a következő témában: Gyógyító mondataink
Nagyon jó!
Küldök érte egy másik "eperkét":
"Add oda neki a te kezedet!
Perzsia északi vidékén történt, hogy egy ember beleesett a mocsárba. Már csak a feje volt kint az iszapból. Teli torokból kiáltozott segítségért. A szerencsétlenség helyszínén egykettőre nagy tömeg gyűlt össze, s az egyikük rá is szánta magát, hogy segít a bajba jutottnak. Add ide a kezed - kiáltott be hozzá, kihúzlak a mocsárból! - De a süllyedő csak kiáltozott tovább és semmit nem tett, hogy a másik ki tudja húzni.
Ekkor odalépett egy harmadik és azt mondta: Láthatod, hogy soha nem fogja kinyújtani a kezét. Add oda neki a te kezedet, akkor majd megmentheted!"
Peseschkian: A tudós meg a tevehajcsár

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.778 másodperc